Травмите и тренировките - как да продължим?

30/10/2013г.

Със сигурност на всеки човек му се е случвало да се контузи – стъпване накриво, спъване и удряне и т.н. При спортистите травмите са по-често срещани, защото са подложени на повече натоварване. Не сме разгрели добре, прекалили сме с тежестта или повторенията… Причините може да са много и различни, и дори такива, каквито не предполагате – носене на тежка чанта с едната ръка, неусетното повдигане на рамо, когато работите с мишката на компютъра и други.

травми по време на фитнес

Ако ви боли:
Рамото – опитайте да не носите тежки чанти и покупки. Упражненията за горната част на тялото трябва да преустановите за момента.
Колене – те понасят цялата тежест на тялото и се натоварват много. Трябва да спрете бягането, скачането и нападите. Може да правите клекове, но само ако не ви причиняват болка и са без тежест.
Стъпало – бягането и подскоците трябва да се спрат, докато болката отмине. След преминаване може да започнете да натоварвате краката, но постепенно и с внимание.
Кръст – отново се спират подскоците и бягането, а в този случай и коремните преси.
Болката не бива да е причина да спрете да тренирате, но и тренирането с болка не е добре. Почти всяко упражнение има своя алтернатива, която не натоварва болното място, използвайте нея. Ако дори и след почивката болката продължава, нужно е да се консултирате със специалист по травми.
За да ускорите процеса на възстановяване, може да приемате специализирани хранителни добавки, които действат в подкрепа на костите и ставите. Това са продуктите, които съдържат глюкозамин. Това е градивната единица на ставите и хрущялите. Тези препарати имат и противовъзпалително действие, с което намаляват болката и подпомагат оздравяването на травмата. Ето и някои продукти, които препоръчваме да се използват против ставни болки - Animal flexSaturn supplements joint matrix или Глюкозамин сулфат.