Как да се предпазим от фитнес травми

28/10/2013г.

Всеки запален спортист е получавал травма в някакъв период от живота си. За неопитните и бързащи да постигнат резултати, контузията е почти сигурна. Все пак, който е решил да тренира и да поддържа фигурата и здравето си, трябва да знае как правилно да понася натоварването.
Най-често срещани са ставните травми – глезен, коляно, тазобедрена става, кръст, китки, лакти и рамо. Особено масови са травмите на колената. Те изпълняват амортисьорна функция за тялото и понасят цялата му тежест, както и тази на допълнителните спортни аксесоари – гири, дъмбели и т.н.
Първо, задължително разгрявайте. Подготовката за физическо натоварване е също толкова важна, както и самото упражнение. Необходимо е да дадете време на тялото си и всички системи да заработят на пълни обороти. Чрез разгряването се разгръща капацитета на дихателната система, сърдечно-съдовата и нервната система.  
Второ, отделете време да се запознаете с правилната техника на упражнението. Прочетете, изгледайте някое видео, попитайте запознатите, кой е правилният начин за изпълнение. Погрешната техника, освен че няма да даде желаните резултати, може да причини и травма, която да ви изведе от фитнес залата за дълго време.

травми по време на фитнес

Трето, избягвайте претренирането. Тук не важи правилото „Колкото повече, толкова по-добре“. Тялото е сложна система, която има нужда от почивка и време за възстановяване. Освен с пълноценна храна, качествени протеини и аминокиселини за ускоряване на този процес, и пълноценната почивка е много важна. Така давате възможност на мускулите да реагират на стреса и да се увеличат, за да може да поемат тежестта, на която ги подлагате.
Четвърто, изберете подходяща екипировка. Една от най-важните части са обувките. Те поддържат стъпалата и глезените, а това намалява рискът от травми.
Пето, разтягайте след натоварване. Т.нар. стречинг или разтягане, релаксира мускулите след физическото натоварване, прави ги визуално по-издължени и носи усещане за лекота и комфорт.
Въпреки това, ако вече имате травма, може да прочетете статията ни „Как да тренираме с травма?“.